Whey is de term die gebruikt wordt voor wat in het nederlands wei is. De Engelse term is populairder onder sporters, maar dat mag de pret niet drukken. Whey eiwit is namelijk één van de meest gebruikte voedingssupplementen ter wereld. Als je de voordelen van whey kent, dan weet je waarom het zo populair is!
Als je wel eens op zoek gaat naar informatie over whey supplementen, dan komen de termen concentraat, isolaat en hydrolisaat je waarschijnlijk wel bekend voor. Weet je ook wat de verschillen zijn? In dit blog vertellen we het je.
Wat is wei-eiwit?
Wei-eiwit (in het Engels whey) is het vloeibare mengsel van eiwit afkomstig uit koemelk, wat ontstaat bij de productie van kaas. Het scheidt zich af van melk en werd vroeger als onbruikbaar bijproduct gezien.
Tegenwoordig weet men beter en doorloopt het na scheiding van de kaasproductie een aantal bewerkingen om uiteindelijk als wei-eiwitpoeder te worden gezien. Van de in melk aanwezige eiwitten is ongeveer 20% wei-eiwit.
Het wordt gebruikt in shakes, maaltijdvervangers of andere voedingsmiddelen als supplement op het dagelijkse dieet. Handig voor sporters om de eiwitinname te verhogen, maar ook voor mensen die willen afvallen of mensen die een tekort aan eiwitten in hun normale dieet hebben.
Wei wordt over het algemeen voorzien van smaakmakers, omdat het van zichzelf geen aangename smaak heeft. Vanille, aardbei, chocola, banaan zijn enkele van de vaker voorkomende smaken uit het spectrum van wei-eiwitpoeders.
Welke soorten zijn er?
Eerder werden ze al genoemd: concentraat, isolaat en hydrolisaat. Er zijn enkele verschillen tussen de drie in hoeveelheid eiwit en andere bestanddelen, absorptiesnelheid, smaak en ja… uiteindlijk zal er ook een prijsverschil zijn.
Whey Concentraat
Whey concentraat is de meest basale vorm van wei-eiwit en vergt minder bewerking dan de andere vormen. Het lagere prijskaartje laat dit ook zien. Het is voor starters om deze reden een prima supplement om mee te starten om de eiwitinname te verhogen.
De eiwitconcentratie ligt gewoonlijk tussen de 70 en 80 procent eiwit. De overige bestanddelen zijn lactose, vet en mineralen. Van de drie varianten smaakt whey concentraat over het algemeen het beste.
- Gebruik: Kort voor, tijdens of na een training of als tussendoortje overdag. Het kan zijn dat als je gevoelig bent voor zuivel, dat je een vervelend gevoel krijgt als je het voor je training inneemt.
- Voordelen: Het heeft een lagere prijs dan isolaat. Concentraat bevat nog andere belangrijke voedingsstoffen naast wei.
- Nadelen: Mogelijke bijwerkingen bij lactose intolerantie.
Whey Isolaat
Met een eiwitconcentratie van tussen de 90 en 95 procent is whey isolaat de meest zuivere vorm van wei-eiwit die beschikbaar is. Wei wordt extra gefilterd waarbij water, cholesterol en de lactose worden weggenomen. Het resultaat is eiwit in de meest pure vorm.
- Gebruik: Ideaal voor gebruik voor, tijdens of na een training. Isolaat wordt vaker gebruikt wanneer er enkel behoefte is aan eiwit en minder aan de andere bestanddelen.
- Voordelen: Beter geschikt voor mensen met lactose intolerantie, doordat er minder lactose in zit. Relatief veel eiwitten ten opzichte van koolhydraten en vetten. Vaak gemakkelijker te verteren dan concentraat.
- Nadelen: Duurder dan whey en vaak een minder lekkere smaak dan concentraat.
Whey Hydrolisaat
Hydrolisaten zijn een apart type eiwit. Het vergt een extra stap in het proces waarbij het wordt blootgesteld aan bepaalde enzymen om de lange eiwitketens op te splitsen in kleinere ketens (ook wel peptiden). Hydrolisaat wordt nóg sneller dan concentraat en isolaat geabsorbeerd door het lichaam.
De bewerking van het eiwit vermindert de kwaliteit van het eiwit niet, de smaak wel. Hydrolisaat smaakt bitterder, wat het niet lekkerder maakt. Overigens zorgt hydrolisaat wel voor 28 tot 43 procent hogere pieken in de insulinespiegel.
- Gebruik: Het kan op ieder moment van de dag worden ingenomen. Inname voor een training zorgt voor een goede voorraad aan aminozuren in de spieren. Gebruik na een training zorgt voor snel herstel.
- Voordelen: Zeer goede verteerbaarheid waardoor er een lagere kans op allergische reacties is. Het veroorzaakt een hogere piek in insulinespiegel isolaat.
- Nadelen: De duurste vorm van wei-eiwitsupplementen.
Welke whey eiwitshake moet ik kiezen?
Vooropgesteld: Whey eiwitten in de basis zijn snel verteerbaar, een volwaardige eiwitbron zijn met een goed profiel van aminozuren en prima supplementen voor sporters die hun eiwitinname aanvullend op het dieet willen uitbreiden.
De uiteindelijke keuze ligt verder bij jezelf. Als je niet lactose intolerant bent of koolhydraten en vetten wilt vermijden, dan zou een whey concentraat moeten volstaan.
Ben je wat serieuzer bezig met je eiwitinname en mijdt je de lactose en vetten liever? Of reageer je niet zo goed op een concentraat? Dan kun je een whey isolaat proberen.
Als je op zoek bent naar de snelste eiwitten met de minste kans op allergische reacties, dan kun je een hydrolisaat proberen. Houd er rekening mee dat je het wel in de portemonnee voelt als je gewend bent aan de prijzen van concentraat.
Mix van de verschillende soorten
Je bent waarschijnlijk op zoek naar de beste keuze voor jezelf. Simpelweg kan er geen antwoord gegeven worden wat voor iedereen geldt, dus moet je zelf ook op onderzoek uit als je erachter wilt komen.
Om het je nog gemakkelijker te maken: er zijn ook combinaties van verschillende soorten eiwitpoeders zijn. Om een beetje van alles binnen te krijgen. Ze zijn vaak gebaseerd op een mix van concentraat en isolaat.
Kortom, er is geen één unaniem antwoord te geven. Ga in overleg met een deskundige op onderzoek uit en bekijk voor jezelf waar je je prettig bij voelt, wat het best bij je voedingsschema en trainingsdoel past en wat je wilt neertellen voor een product.
Het is overigens wel altijd raadzaam om met een deskundige te praten voor je een nieuw supplement gebruikt.
Geef een reactie