Top Menu
azitromycine kopen

Chlamydia

Wat is chlamydia?

Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening (soa), veroorzaakt door een kleine bacterie: de Chlamydia trachomatis. Chlamydia is nu de meest voorkomende SOA in Nederland. (gebaseerd op het aantal behandelingen van Chlamydia) Het heeft invloed op beide geslachten, hoewel vrouwen het meeste risico lopen.

In 2015 werden ongeveer 67.000 mensen behandeld bij de urogenitale geneeskunde of seksuele gezondheid klinieken voor chlamydia. Tot de grote meerderheid behoren de 18 tot 24-jarigen.
Veel meer gevallen werden behandeld door de huisarts, en de gedachte heerst dat tienduizenden andere mensen de infectie hebben maar zich er niet bewust van zijn dat ze het hebben.

Screening heeft onlangs aangetoond dat in steden, ten minste 10 procent van de seksueel actieve jongeren chlamydia hebben. Chlamydia kan na behandeling worden genezen, maar helaas geeft het vaak geen symptomen bij zowel mannen als vrouwen, dus het kan onopgemerkt blijven.

Als Chlamydia onbehandeld blijft kunnen ernstige complicaties optreden. Recent is geschat dat 40 procent van de vrouwen die niet is behandeld, door chlamydia bekkenontsteking kan krijgen. Een aandoening waarbij de inwendige geslachtsorganen beschadigd kunnen worden. De resultaten hiervan kunnen steriliteit en langdurige pijn zijn.

In juni 2013 heeft het beroemde Max Planck Instituut in Duitsland aangekondigd dat er een mogelijkheid bestaat dat chlamydia kanker kan veroorzaken. Maar het bewijs hiervoor is nog steeds minimaal. Er is dus geen behoefte aan mensen die de infectie hebben hiervoor onnodig bezorgd te worden. Wel wijzen experts erop dat het Chlamydia snel mogelijk behandeld moet worden.

Chlamydia symptomen

Vrouwen
Vaak zijn er geen symptomen – vooral bij vrouwen. Maar sommige vrouwen kunnen het volgende ervaren:

   • cystitis symptomen;
   • verandering in de vaginale afscheiding;
   • milde pijn in de onderbuik en
  • misschien een beetje onregelmatig bloeden.

Dit zijn zeer “niet-specifieke” symptomen en deze kunnen dan ook worden veroorzaakt door andere infecties en ziekten. Als je naar een huisarts gaat met deze symptomen, zorg er dan voor dat deze je op chlamydia test. Je hebt het recht hierom te vragen om de test als deze je niet wordt aangeboden.
Een optie is ook om online zelf een zelftest te kopen.

Mannen
Bij mannen, veroorzaakt chlamydia vaak lichte afscheiding uit de penis. Soms kan het lichte irritatie veroorzaken aan het uiteinde van de penis. Vaak zijn er echter geen symptomen.
Veel mannen zullen wachten om te zien of de afscheiding of irritatie weg zal gaan. Hoewel ze kan verdwijnen, kan de man nog steeds de infectie meedragen.
In geval van twijfel, testen! Anders zou je jezelf in gevaar brengen van ontstoken en gezwollen testikels en daarnaast geef je chlamydia door aan je partner!

Tot wat voor complicaties kan chlamydia leiden?

   • Bij sommige vrouwen kan chlamydia bekken ontstekingsziekte (PID’s) veroorzaken. Dit kan de eileiders, die eieren dragen van de eierstokken naar de baarmoeder, beschadigen. Dit zorgt dat de buizen niet naar behoren functioneren en volledig geblokkeerd worden waardoor steriliteit ontstaat.
   • Chlamydia kan Salpingitis veroorzaken, dit is een pijnlijke ontsteking van de eileiders.
   • Een chlamydia infectie kan de sperma functie en de mannelijke vruchtbaarheid aantasten. Het is de meest voorkomende oorzaak van een ontsteking in de testikels (epididymo-orchitis) bij mannen onder de leeftijd van 35. De symptomen zijn pijn en zwelling in het scrotum.

 

  • Chlamydia kan gewrichtsontsteking veroorzaken bij sommige mannen. Hoewel dit ongebruikelijk is. Dit kan moeilijk te behandelen zijn.

Waar kan je laten testen en laten behandelen voor chlamydia?

Urogenitale geneeskunde klinieken in Nederland zijn 1 van de beste in de wereld in het diagnosticeren en behandelen van een soa. Maar de meeste mensen beseffen vaak niet dat ze symptomen van chlamydia hebben, zodat ze geen advies in winnen bij een van deze klinieken zoals het GGD.

Helaas, kunnen artsen die werkzaam zijn in andere gebieden niet vermoeden dat chlamydia een optie kan zijn bij de beoordeling van de symptomen van een persoon, zodat ze misschien een geschikte test niet aanbieden.
Professionals in de gezondheidszorg zijn soms niet bewust van hoe gemeenschappelijk chlamydia is en dat het aanwezig kan zijn zonder dat er symptomen zijn.

Dus in het algemeen, als je een risico hebt genomen om onveilig te vrijen, dan is het het beste om naar een GGD kliniek te gaan voor een test.

Hoe wordt de diagnose chlamydia gesteld?

Een chlamydia-test is niet routinematig uitgevoerd wanneer u een uitstrijkje laat doen (als vrouw).
Veel vrouwen zijn onder de illusie dat dit wel is, en zijn hierdoor valselijk gerustgesteld.
Als u niet in staat bent om een chlamydia-test krijgen bij uw lokale praktijk, heb dan een check-up bij uw dichtstbijzijnde GGD kliniek.

Dit is echt belangrijk als:

   • u onder de 25 bent (want dat is de piek leeftijdsgroep)
  • u onlangs veranderde van seksuele partner en hierna symptomen ontwikkelde

• je meer dan één partner in het afgelopen jaar hebt gehad.

Bij een GGD kliniek zijn tests voor vrouwen uitgevoerd door middel van uitstrijkjes uit de urine en opening van de cervix. Men kan als man een uitstrijkje uit het uiteinde van de penis laten doen.
Voor beide geslachten is het ook mogelijk om te controleren op chlamydia door het sturen van een urinemonster naar het laboratorium.

Chlamydia Thuistesten

Tests kunnen worden uitgevoerd op een urinemonster of een wattenstaafje dat de vrouw kan nemen uit haar vagina. Het monster wordt vervolgens in de houder gedaan en naar een laboratorium gestuurd. Deze ‘thuis’ tests te vermijden de noodzaak voor een intiem, en misschien ongemakkelijk, onderzoek en maakt het testen veel gemakkelijker voor vrouwen.

Voor mannen is een urine monster een optie en de arts kan ook een uitstrijkje uit de buis in het uiteinde van de penis (urethra) verkrijgen. De uiteindelijke resultaten van de tests zijn gewoonlijk met 7 tot 10 dagen binnen.

Waar kan ik deze hulp krijgen?
Meestal is de beste plek om hulp te krijgen bij adviseurs die in gezondheid (GGD) klinieken werken.

Wat over thuis testen?
Onlangs zijn er veel advertenties te zien geweest van partijen die thuis testen voor chlamydia aanbieden. Sommige apothekers bieden deze service ook. In feite hoeft u niet daadwerkelijk doen de test thuis. U krijgt een exemplaar, zet het in een speciale container die is voorzien van een etiket en stuurt het naar een laboratorium – meestal per post.
Het monster kan ofwel een urinemonster of een uitstrijkje zijn die u kunt nemen van je eigen vagina.

Als u besluit om een huis test te doen, zorg ervoor dat je het doet door middel van een betrouwbare organisatie, zoals een apotheek.

Behandeling Chlamydia

Chlamydia wordt behandeld met antibiotica. In Nederland zijn op dit moment de twee meest gebruikte daarvan azitromycine tabletten (bv Zithromax, Clamelle) en doxycycline capsules (bv Vibramycin). Deze zijn tegenwoordig niet alleen te verkrijgen via de apotheek om de hoek maar ook via betrouwbare online kanalen zoals Dokteronline.com. Bij deze wel een disclaimer dat dit niet bedoeld is als reclame voor medicijnen.

Hoe werkt zo’n behandeling?
Volg de instructies zorgvuldig. Geen seks hebben tot je bent uitbehandeld. Een arts bepaalt hoe lang en hoe vaak je Azitromycine moet innemen. Dit hangt onder andere af van de aandoening waarvoor je het medicijn gebruikt. In de meeste gevallen duurt een kuur tussen de 1 tot 5 dagen. Bij sommige aandoeningen wordt een langdurige kuur voorgeschreven.

Zorg ervoor dat uw seksuele partner ook behandeling krijgt. Anders zul je waarschijnlijk opnieuw geïnfecteerd worden. Doe ook wat je kunt om eventuele ex-partners te waarschuwen.

Chlamydia ooginfecties worden vaak behandeld met azitromycine oogdruppels, maar in feite zit alles wat je nodig hebt ook in het antibioticum medicatie wat je via de mond te nemen.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik geen chlamydia krijg?
• Het gebruik van condooms met nieuwe seksuele partners.
• Voordat u stopt met het gebruik van condooms, overweeg dan om u en uw partner te laten controleren op een soa door uw lokale kliniek.
• Vermijd casual sex.

Disclaimer:
Productinformatie is slechts afkomstig van openbare bronnen, dokters, apotheken en/of bijsluiters en bevat nimmer een (eigen) mening, opinie of advies van desterrenlijn.nl

About The Author

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

4 × vijf =

Close